Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τηλ.: 210 5238779, fax: 210 5247494, email: omosfarm@yahoo.gr blog: oefsee.blogspot.gr
Χαλκοκονδύλη 56, Αθήνα
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 3573/1982
ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ:  736                                                                                                                 Αθήνα 9/10/2017


ΝΕΑ ΣΦΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ προβλέπει η νέα αναλογιστική μελέτη του 2016!

Η συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη εκπονήθηκε με εντολή της Διοίκησης του Επαγγελματικού – ΝΠΙΔ Ταμείου, στη λογική της χρονικής παράτασης της αποθεματοποίησης που εκφράζεται και από διάφορους «συνδικαλιστές» του κλάδου, και περιλαμβάνει 4 σενάρια σύμφωνα με τα οποία ετοιμάζονται νέες μειώσεις στις συντάξεις ως και το 2027.

Όλα τα σενάρια προβλέπουν μειώσεις που συνολικά ξεπερνούν το 66%, με μόνη διαφορά από σενάριο σε σενάριο το έτος ολοκλήρωσής τους, δηλαδή 2021, 2022, 2025, 2027. Αυτές οι μειώσεις προστίθενται σε όσες έγιναν και γίνονται για κάθε έτος από το 2013, όταν το ΤΕΑΥΦΕ μετατράπηκε σε επαγγελματικό – ΝΠΙΔ ταμείο, μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση η σύνταξη μετατρέπεται σε επίδομα ελεημοσύνης, όπως άλλωστε προβλεπόταν και από την πρώτη αναλογιστική μελέτη του 2012, στην οποία στηρίχτηκε η μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό – ΝΠΙΔ, με τη μέση σύνταξη να πέφτει στα 140 ευρώ.

«Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το ΤΕΑΥΦΕ ξαναγεννιέται…» πανηγύριζε το Μάρτη του 2013 η διασπαστική Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, που πρωτοστάτησαν στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό ταμείο, σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοσία του κλάδου, την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κατ΄ εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου του 2ου μνημονίου.

Βέβαια, το «όνειρο» αυτών των δυνάμεων που μέχρι σήμερα διοικούν το επαγγελματικό ταμείο μαζί με τους φαρμακοβιομήχανους και την κυβέρνηση, για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αποτελεί πραγματικό εφιάλτη, αφού:

·         Τον Οκτώβρη του 2013 η Διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ ανακοίνωσε αναδρομική μείωση (από το Μάρτη του 2013) στις συντάξεις κατά 21%, εφαρμόζοντας τον αντιασφαλιστικό νόμο!
·         Για τα έτη 2013,2014,2015,2016 η συνολική μείωση έφτασε στο 40% συν 6% κράτηση με την εισφορά «υπέρ υγείας».
·         Αυξήθηκε ο χρόνος καταβολής συντάξεων, αγγίζοντας τους 36 μήνες.
·         Ο κλάδος πρόνοιας (εφάπαξ), που και αυτός μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, καταβάλλει το εφάπαξ με τεράστια καθυστέρηση και με την προβλεπόμενη από το σχετικό νόμο μείωση, της τάξης του 64%.
·         Μια σειρά από παροχές, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια  καταργήθηκαν.
·         Παρακωλύεται η πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ δεν γίνεται αναφορά για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά και άλλες περιπτώσεις, η κύηση, η λοχεία, η ανεργία δεν αναγνωρίζονται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης.

Η νέα αναλογιστική μελέτη του 2016, ανεξαρτήτως σεναρίων, προβλέπει μείωση στις ήδη πετσοκομμένες παροχές των συνταξιούχων του ΤΕΑΥΦΕ κατά 33% μέχρι το 2020. Αν προσθέσουμε και τις προηγούμενες μειώσεις, η συνολική  μείωση από το 2013 μέχρι το 2020 είναι περίπου 80%.

Έτσι «δουλεύοντας», κάνουν «αποθεματοποίηση» η οποία φυσικά θα οδεύσει στα σεντούκια του μεγάλου κεφαλαίου, στρατηγική επιλογή του οποίου αποτελεί η επαγγελματική ασφάλιση, τα δήθεν «αυτόνομα» και «αυτοδιαχειριζόμενα» ταμεία – ΝΠΙΔ.

Η Επαγγελματική Ασφάλιση είναι ο δεύτερος από τους «τρεις πυλώνες» ασφάλισης που προωθεί η ΕΕ. Ο πρώτος είναι η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση σε ένα ελάχιστο, συνεχώς συρρικνούμενο επίπεδο και ο τρίτος η ιδιωτική Ασφάλιση.

Πάνω σε αυτό το έδαφος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει σήμερα το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, με σταθερούς συνοδοιπόρους τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ούτε ο δεύτερος, ούτε ο τρίτος «πυλώνας» εγγυώνται για τις συντάξεις που θα πρέπει στο μέλλον να αποδοθούν στους ασφαλισμένους. Αυτή είναι και η μεγάλη ανατροπή που επιχειρείται στην Ασφάλιση, μέσα από την προώθηση αυτών των σχημάτων. Υπάρχει, εξάλλου, και η διεθνής εμπειρία, που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχασαν τρισεκατομμύρια ευρώ με τα Ταμεία αυτού του είδους.

Για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, το ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΕΠ σήμερα) και τα ΝΠΙΔ - Επαγγελματικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν, αποτελούν τη «Σκύλλα» και τη «Χάρυβδη», τις δύο όψεις του ίδιου αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νομίσματος.

Γι αυτό δεν πρέπει να συμφωνήσουν με κανένα σενάριο! Να απορρίψουν και αυτή την αναλογιστική μελέτη μαζί με το επαγγελματικό ταμείο! Να μην αποδεχτούν τετελεσμένα! Να μην υπογράψουν την καταδίκη τους!

Η ΟΕΦΣΕΕ, που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε και αντιπαρατέθηκε με τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα «ΕΤΕΑ ή Επαγγελματικό Ταμείο» και όσους τα θέτουν, καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους στην οργάνωση της πάλης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, με προσανατολισμό τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες κόντρα στα σχέδια των μεγαλοεργοδοτών, των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που τους υπηρετούν.

Διεκδικούμε αυτά που μάς ανήκουν.

Σήμερα, η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν εργαλεία για την παράταση της ζωής και τη βελτίωση της ποιότητάς της. Υπάρχουν δυνατότητες για καλύτερες συνθήκες ζωής από τη νεαρή ηλικία. Για σταθερή και μόνιμη δουλειά με μικρότερο εργάσιμο χρόνο. Για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και αξιοπρεπείς συντάξεις.

Παλεύουμε για:
·         Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
·         Να πληρώσουν το κράτος και οι εργοδότες, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα Επικουρικά Ταμεία.
·         Επιστροφή όλων των λεηλατημένων αποθεματικών στα Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Η δική μας προοπτική είναι: Ένα ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ