Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Αλληλεγγύη στην απεργία στο εμόριο, επισιτισμό-τουρισμόΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. :36
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 13/07/2017                                                                                                    
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Σαν σωματείο εκφράζουμε  τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στο εμπόριο και στον επισιτισμό – τουρισμό που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποίηση  και προχωράνε σε απεργία στις  16 και 20 του Ιούλη, αντίστοιχα.
      Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, η διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις και η τήρησή τους, η μάχη για ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και ανάκτηση των απωλειών των εργαζόμενων δεν αποτελεί υπόθεση των συγκεκριμένων κλάδων, μας αφορά όλους.
      Στον κλάδο μας έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες για την εφαρμογή των όρων της τελευταίας υπογεγραμμένης κλαδικής ΣΣΕ του 2009, για την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας που αυτή προβλέπει, 5ημερο-8ωρο-40ωρο από Δευτέρα ως Παρασκευή, για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης με ελάχιστους όρους αυτούς του 2009 και διεκδίκηση αιτημάτων για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της ζωής όλων των συναδέλφων.
      Πρόκειται για σκληρή μάχη απέναντι στο ενιαίο μέτωπο των εργοδοτών του κλάδου που – παρά τις μεταξύ τους επιχειρηματικές και οικονομικές αντιπαραθέσεις – συντονισμένα επιδιώκουν την κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και τη διαμόρφωση «νέου εδάφους» στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, στη βάση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα και όσων ανατροπών ετοιμάζουν για τη συνέχεια, από κοινού, εργοδότες – κυβέρνηση – ΕΕ. Πιέζουν στην κατεύθυνση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, για δουλειά τα Σάββατα, ακόμα και τις Κυριακές, αξιοποιούν όλο και περισσότερο τις ελαστικές μορφές εργασίας, την ενοικιαζόμενη και εργολαβική εργασία, τις ατομικές συμβάσεις, εντατικοποιούν τη δουλειά μας.
      Οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου μας όπως και όλων των υπολοίπων βρίσκονται σε κοινή συνισταμένη και αφορούν την επιδείνωση των όρων και συνθηκών εργασίας, προκειμένου να καταστήσουν πιο φτηνούς τους εργαζόμενους και έτσι να θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία, την ανάπτυξή τους.
      Αυτές τις απαιτήσεις υλοποιεί η ΕΕ, η κυβέρνηση και κάθε κόμμα ή άλλη δύναμη που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη.
      Πρέπει να πάρουν απάντηση από την οργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων. Από ένα εργατικό κίνημα ανασυνταγμένο και δυνατό με μέτωπο σταθερό απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και την εξουσία τους και προσανατολισμό την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

                                                                                                         ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.