Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Τ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για τα Σωματεία και τους Εργαζόμενους του κλάδου
Την Πέμπτη 22/2/2018, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας παραβρέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση με το ΤΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ, μετά από πρόσκληση του Ταμείου.
Η ενημέρωση που έγινε από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Διοίκησης και τη Διευθύντρια του Ταμείου, με παντελή απουσία των μελών του ΔΣ, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τις εκτιμήσεις και τη θέση της ΟΕΦΣΕΕ σχετικά με τα επαγγελματικά ταμεία και το ρόλο τους.
Η μετατροπή του επικουρικού ταμείου (ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΔΔ) σε επαγγελματικό – ΝΠΙΔ και στον κλάδο σύνταξης και στον κλάδο πρόνοιας επιδείνωσε την κατάσταση των εργαζόμενων – ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, όπως συνέβη, άλλωστε, με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και την εφαρμογή τους. Εξάλλου, η μετατροπή σε επαγγελματικό ταμείο ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου του 2ου μνημονίου που έβαζε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να «επιλέξουν» το σφαγέα των δικαιωμάτων, των παροχών και των συντάξεών τους, ανάμεσα στη Σκύλλα του ΕΤΕΑ και στη Χάρυβδη των επαγγελματικών ταμείων.
Όσο κι αν οι εκπρόσωποι του ΤΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι», εμφανίζοντας αύξηση των εσόδων και των αποθεματικών του ταμείου (9% και 58% αντίστοιχα) και διπλασιασμό των εφάπαξ που χορηγήθηκαν (248 το 2014, 503 το 2017), η ουσία του βάρβαρου τσακίσματος εργαζόμενων και συνταξιούχων δεν μπορεί να κρυφτεί:
·         Το ΤΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ συνεχίζει να εφαρμόζει το νόμο για τη μείωση του εφάπαξ κατά 64%!
·         Για να λάβουν αυτό το κουτσουρεμένο εφάπαξ, οι συνταξιούχοι περιμένουν χρόνια «στην ουρά» και ταλαιπωρούνται από τους ατέλειωτους ελέγχους όλου του ασφαλιστικού βίου!

Και η κατρακύλα δε σταματάει εδώ!
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΤΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ, οι αναλογιστικές μελέτες των ετών 2013 – 2016, καταλήγουν σε παραπέρα μείωση του εφάπαξ κατά 28% ή αύξηση των εισφορών κατά 42% με το πρόσχημα της «διαχρονικής βιωσιμότητας» και της «εξασφάλισης των νέων ασφαλισμένων». Επικαλέστηκαν, επίσης, τη μη απόδοση οφειλής του κλάδου σύνταξης προς τον κλάδο πρόνοιας, για να δικαιολογήσουν και άλλη πιθανή μείωση της τάξης του 8%, καθώς και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών για την επιβολή «δικαιότερου και αναλογικότερου» υπολογισμού του εφάπαξ, «αντιστοίχιση εισφορών – παροχών».
Αφήνουμε ασχολίαστη την πρόταση για «συμμετοχή των παιδιών των ασφαλισμένων σε πρόγραμμα κατασκηνώσεων με διμερή ή τριμερή χρηματοδότηση και χορήγηση προσωπικών δανείων με εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης….».
Μετά, λοιπόν, και από αυτή την ενημέρωση για το ΤΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ και με δεδομένη την κατάσταση στο ΤΕΑΥΦΕ – ΝΠΙΔ όπου οι μειώσεις των συντάξεων από το 2013 πλησιάζουν το 80%, η ΟΕΦΣΕΕ δεν μπορεί παρά να δώσει «θερμά συγχαρητήρια» και να ευχηθεί «και σε ανώτερα» στους δημιουργούς και διοικούντες των δύο επαγγελματικών ταμείων! Στα κόμματα και στις παρατάξεις τους, ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, που κόβουν και ράβουν μεταξύ τους και μαζί με τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. και την εργοδοσία όλο και στενότερα κοστούμια για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Που έχουν επιφέρει πολλαπλή διάσπαση στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου με τις ομοσπονδίες ΠΟΙΕ και ΠΟΣΥΦΕ…. .
Η λογική της συναίνεσης, της ενσωμάτωσης στο εκμεταλλευτικό σύστημα και τις απαιτήσεις του, η λογική του «ρεαλισμού», των κάλπικων διλημμάτων και του «μικρότερου κακού», που όλοι αυτοί μαζί πιστά υπηρετούν, δεν έχει πάτο!
Η κλαδική μας Ομοσπονδία ΟΕΦΣΕΕ καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του κλάδου να αντιπαρατεθούν συνολικά με αυτές τις δυνάμεις και τα σχέδιά τους. Να αντιπαρατεθούν συνολικά με τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
·         Δεν δεχόμαστε καμία νέα μείωση σε συντάξεις – παροχές – εφάπαξ.
·         Καμιά αύξηση εισφορών. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για κατασκηνώσεις – δάνεια.
·         Διεκδικούμε την ανάκτηση των απωλειών μας, όλων αυτών που μας άρπαξαν.
·         Παλεύουμε για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μας έχουν τσακίσει.
·         Λέμε όχι σε επαγγελματική – ιδιωτική ασφάλιση.
·         Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους με συντάξεις και παροχές αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών μας.

Στην κατεύθυνση αυτή οργανώνουμε την πάλη μας και την απάντησή μας στα σχέδια των Διοικήσεων των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και στα γενικότερα εργοδοτικά – κυβερνητικά σχέδια.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ