Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Απόφαση Δ.Σ. 23/10



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 23/10 αποφασίστηκε :
1.        1.      Η συμμετοχή του Σωματείου στο συλλαλητήριο στις 9/11.
2.         2.    Η συμμετοχή στην απεργία τη ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο
               για  τον συνδικαλιστικό  νόμο στην βουλή.
Συνάδελφοι ,
Βρισκόμαστε  σε μια περίοδο που η κυβέρνηση με τα «αναπτυξιακά συνέδρια» προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν , ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια , ότι με την ανάπτυξη που τη βαπτίζουν και «ΔΙΚΑΙΗ»  θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα , θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω κάποιες απώλειες, θα έχουμε δουλειά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.  «πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της προσέλκυσης και της διευκόλυνσης   της επιχειρηματικότητας».
Εμείς οι εργαζόμενοι ξέρουμε καλά όμως , το έχουμε ζήσει στο πετσί μας , τι σημαίνει επενδύσεις  και επιχειρηματικότητα, ξέρουμε καλά ότι κανένας επιχειρηματίας  δεν επενδύει για να δώσει θέσεις εργασίας και εισόδημα στους εργαζόμενους. Επενδύει για να βγάλει κέρδη. Για να γίνουν «ανταγωνιστικές» οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι όρος οι εργαζόμενοι να γίνουν πιο φθηνοί, πιο    ευέλικτοι ,πιο υποταγμένοι.
Γι αυτό δεν θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θα ενταθούν   με νέες μειώσεις μισθών , με προσπάθεια κατάργησης των Σ.Σ.Ε. με ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας , με νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό , μειώσεις συντάξεων , ομαδικές απολύσεις .
Χαρακτηριστικά στον κλάδο μας η νέα αναλογιστική μελέτη του 2016 προβλέπει μείωση στις ήδη πετσοκομμένες παροχές των συνταξιούχων του ΤΕΑΥΦΕ κατά 33% μέχρι το 2020. Αν προσθέσουμε και τις προηγούμενες μειώσεις, η συνολική  μείωση από το 2013 μέχρι το 2020 είναι περίπου 80%.

ü  Αυξήθηκε ο χρόνος καταβολής συντάξεων, αγγίζοντας τους 36 μήνες.

ü  Ο κλάδος πρόνοιας (εφάπαξ), που και αυτός μετατράπηκε σε ΝΠΙΔ, καταβάλλει το εφάπαξ με τεράστια καθυστέρηση και με την προβλεπόμενη από το σχετικό νόμο μείωση, της τάξης του 64%.

ü  Μια σειρά από παροχές, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια  καταργήθηκαν.
ü  Παρακωλύεται η πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ δεν γίνεται αναφορά για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά και άλλες περιπτώσεις, η κύηση, η λοχεία, η ανεργία δεν αναγνωρίζονται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης.

            Ο συνδικαλιστικός νόμος  θα στοχεύει στο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία  που αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα του εργατικού κινήματος. Στόχο έχουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους εργαζόμενους, για να μη συζητούν τα προβλήματα που προκαλεί η αντεργατική πολιτική, να μην συζητούν πως θα διεκδικήσουν τα    δικαιώματα   τους. Να βάλουν εμπόδια    στην δράση    των   ταξικών συνδικάτων  για την υπογραφή συμβάσεων, την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι. 
Σε μια περίοδο που το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, θέλουν να πάρουν επιπλέον μέτρα για την παρεμπόδιση της δράσης των σωματείων, γιατί φοβούνται ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν, δεν θα είναι πάντα φοβισμένοι..
Απαντάμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας με μαζικό συλλαλητήριο  στις 9 Νοέμβρη, στις 7:00μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου.
               Διεκδικούμε:
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ  κλαδικής  Σ.Σ.Ε.   με τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους του 2009 ως ελάχιστη βάση για παραπάνω διεκδικήσεις. Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις, έξω από τα σύνορα.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.
                                                                                                         
                                                                                                           Από το Δ.Σ.