Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ



Στις 19 και 20 Ιανουαρίου παγματοποιήθηκε  το 14 συνέδριο Εργαζομένων στο Φάρμακο κατά το οποίο εκλέχτηκε νέο ΔΣ, Εκτελεστική Επιτροπή και αντιπρόσωποι για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Η «Προοδευτική Κίνηση Φαρμάκου», στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, έλαβε τις 14 από τις 15 έδρες στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, ενώ εξέλεξε 3 αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, από 2.

Μετά από διεξοδική συζήτηση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και συνολικά την εργατική τάξη, στη βάση της εισήγησης της απερχόμενης Διοίκησης, το Συνέδριο κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
«Α. Για να διαμορφώσουμε, εμείς οι εργαζόμενοι, τη στάση μας απέναντι στα αφηγήματα της εργοδοσίας και των κομμάτων της, απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι να ακουμπήσουμε στην πείρα μας, στις σύγχρονες ανάγκες μας και στη δυνατότητα ικανοποίησής τους στη βάση των προϋποθέσεων που η δική μας δουλειά έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα, δηλαδή την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο. Είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους και επιτακτική ανάγκη η αντιπαράθεση με τη λογική της εργοδοσίας και του πολιτικού της προσωπικού, η οργάνωση της πάλης σε όλα τα επίπεδα με σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες" και η αποδυνάμωση των εκφραστών των εργοδοτικών συμφερόντων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.
Β. Οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση ντόπια ή ξένη, για να έχει κέρδος, για να γίνει πιο ανταγωνιστική, απαιτεί ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους. Η ανάπτυξη για τους φαρμακοβιομήχανους και όλους τους επιχειρηματίες του φαρμάκου "πατάει"» πάνω στα αντεργατικά μέτρα, στις απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Τα συμφέροντά τους έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Επομένως, ο δικός μας δρόμος δεν είναι ο συμβιβασμός με τη μιζέρια και τις μειωμένες απαιτήσεις. Είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας, η οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, η ενότητα με κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα, σε αντιπαράθεση με την εργοδοσία. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να πετάξουμε στην άκρη τους διάφορους "προστάτες" και "εκπροσώπους" των εργαζόμενων που παίζουν το παιχνίδι της εργοδοσίας. Να βάλουμε εμπόδια στους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς σχεδιασμούς. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά, κόντρα στις απολύσεις. Να υπερασπιστούμε τη συλλογική μας σύμβαση και με ενιαίο αγώνα να διεκδικήσουμε την υπογραφή της για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, κόντρα στις ατομικές συμβάσεις και στις επιχειρησιακές με μειώσεις. Να διεκδικήσουμε ανάκτηση των απωλειών μας παντού. Να υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, τις παροχές και τις συντάξεις σε κύρια και επικουρική ασφάλιση με κοινή πάλη για καθολική δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση. Να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς καμιά προϋπόθεση. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο Φάρμακο και στην Υγεία.
Γ. Για την καπιταλιστική ανάπτυξη, καλούνται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους να κάνουν θυσίες και "εκπτώσεις" στην Υγεία τους, στα φάρμακά τους, ενώ στη σημερινή εποχή η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα δωρεάν.
Αυτό που έχουμε ανάγκη, σήμερα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, όλα τα λαϊκά στρώματα είναι:
• Ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Ένα σύστημα που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και στο Φάρμακο, ενιαίος κρατικός φορέας για την έρευνα, την παραγωγή, τη διακίνηση και την εισαγωγή όσων φαρμάκων χρειάζονται.
• Κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.
Δ. Η ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου, το Γενάρη του 2018, ήρθε για να βάλει εμπόδια στο δικαίωμα της Απεργίας, πρώτα και κύρια, μέσα στους χώρους δουλειάς, εκεί που εκφράζεται και υλοποιείται όλη η εκμετάλλευση και το αντεργατικό οπλοστάσιο. Παίρνουν κατασταλτικά μέτρα για να θωρακίσουν τους μηχανισμούς τους και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η Ομοσπονδία μας, όπως και όλες οι ταξικές εργατικές οργανώσεις, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, είναι οι άμεσοι στόχοι αυτών των μέτρων καταστολής, γιατί τους ενοχλούμε, μπαίνουμε εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους. Δηλώνουμε, όμως, προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο, γιατί μόνο αυτός ο δρόμος υπηρετεί τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας και των οικογενειών μας.
Ε. Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ είναι μηχανισμοί που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση εμπλέκει ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και βάζει το λαό σε μεγάλους κινδύνους. Αποδεικνύεται ο καλύτερος προωθητής των συμφερόντων του κεφαλαίου, τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς. Οι εργάτες,όμως, σε κάθε χώρα δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, ονειρευόμαστε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και πολέμους. Έναν κόσμο που ο κάθε λαός, οι εργαζόμενοι, θα διαφεντεύουν τον πλούτο που παράγουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.
Στ. Η μάχη απέναντι στους μηχανισμούς του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, από το πρωτοβάθμιο σωματείο μέχρι τη ΓΣΕΕ, είναι μάχη ζωτικής σημασίας για το εργατικό κίνημα. Αφορά τη γραμμή και τον προσανατολισμό του. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από την επίδραση των εργατοπατέρων και των μηχανισμών τους, τόσο πιο γρήγορα θα ανέβει η αποτελεσματικότητα του αγώνα μας. Η αναγκαία ανασύνταξη του εργατικού κινήματος προϋποθέτει την απόσπαση δυνάμεων από τη γραμμή του συμβιβασμού, από τη γραμμή της προσαρμογής και της μοιρολατρίας. Θέλουμε τους εργάτες πρωταγωνιστές, να καθορίζουν αυτοί τη μοίρα τους, να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις, να χαράσσουν τον προσανατολισμό του αγώνα βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να οικοδομήσουμε ένα εργατικό κίνημα που αγωνίζεται για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζόμενων και να ανατρέψει συνολικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα, να ανοίξει δρόμους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Το πρόγραμμα δράσης που προκύπτει από τα παραπάνω, για το επόμενο τρίχρονο, αντικειμενικά περιλαμβάνει την ανάπτυξη και κλιμάκωση της πάλης μας με κάθε μορφή (απεργιακή κ.ά.) όπου θα αποφασίζει η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι, σε όλα τα βασικά προβλήματα, που θα παραμείνουν το ίδιο οξυμένα, σε απόσταση από την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών μας:
1. Το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ, των όρων εργασίας, της ΕΓΣΣΕ ως βάση για όλους τους εργαζόμενους είναι κύριο και διαρκές μέτωπο πάλης. Συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή και στηριζόμενοι στη δουλειά και την πείρα του προηγούμενου διαστήματος, θα παλέψουμε για την ανάπτυξη αγώνων στην ενιαία κατεύθυνση της υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια και επιχειρήσεις του κλάδου.
2. Υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν καθολικής Ασφάλισης. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, για την ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις - παροχές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, για την ανατροπή του καθεστώτος των επαγγελματικών ταμείων.
3. Η επαναφορά των ΒΑΕ στον κλάδο. Εδώ πρέπει να σχεδιάσουμε καλύτερα τη δράση και την παρέμβασή μας, την οργάνωση της συγκεκριμένης διεκδίκησης κατ' αρχάς στα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου. Πρόκειται για ένα σοβαρό μέτωπο πάλης που δεν εγκαταλείπουμε, ωστόσο απαιτείται η πιο σταθερή, συγκροτημένη και οργανωμένη διεκδίκησή του, που ως τώρα δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε.
4. Υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας και των απολύσεων που σχεδιάζει στη βάση των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων. Στήριξη και ενεργοποίηση στην πάλη των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν την απόλυση.
5. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά στη γραμμή που παλεύουμε απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για τη στάση που πρέπει να διαμορφώσουν οι εργαζόμενοι, για την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων απέναντι στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των κεφαλαιοκρατών.
6. Επεξεργασία και επικαιροποίηση πλαισίου πάλης και αιτημάτων για τη νεολαία και τις Σχολές Μαθητείας, από τα σωματεία μας πανελλαδικά.
7. Μαζικοποίηση των συνδικάτων μας - Ενίσχυση της Ομοσπονδίας μας με νέα συνδικάτα (ήδη από τη συζήτηση προκύπτει η ανάγκη και η δυνατότητα για δημιουργία σωματείου στη "ΦΑΡΜΑΤΕΝ") - Καλή και συγκροτημένη οργανωτική και οικονομική λειτουργία των σωματείων μας.
Βασισμένοι στη δουλειά, την πείρα και το δίκιο της τάξης μας, προχωράμε με την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και τη συνθετότητα της πάλης το επόμενο διάστημα. Να συμβάλουμε στην προώθηση της μόνης ασφαλούς προοπτικής που έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι να απαλλαγούμε τελικά από τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».